Varumärken:
10
10
 
MagicFilter
Olympus
   
10
Kategorier:
 
10
GBP USD

Anders Peterson

Jag har varit hobbydykare och amatörfotograf sedan början av 80-talet. En Nikonos IV var bland den första "dykutrustning" jag skaffade - en fantastisk kamera som varit med på mycket äventyr. Däremot, måste jag erkänna, var jag aldrig så där riktigt tagen av undervattensfotografering. Jag var en semesterdykare som lite då och då tog med en kamera.

För några år sedan sålde jag min Nikonos och köpte en digitalkamera med ett billigt undervattensskal i plast. Tekniskt var detta en mycket sämre kamera än jag haft tidigare, men den gjorde fotograferingen kul. Sedan bytet har jag dykt mer än någonsin tidigare och aldrig lämnat kameran på land.

Nuvarande utrustning

  • Olympus C-7070WZ / PT-027 (har även en C-5060WZ / PT-020) I termer av allt-i-ett-kameror och "billiga" plasthus är det detta det bästa du kunde välja. Olympus har tyvärr avlivat sin mycket framgångsrika produktserie som slutade med C-5050Z, C-5060WZ och C-7070WZ (och även C-8080WZ). Det finns idag inte någon direkt arvtagare till C-7070WZ. Jag planerar ha denna ett tag. När jag byter blir det med stor sannolikhet till någon modell som ännu inte finns. Jag har ett Excel-ark med data och inställningar om min C-7070WZ och dess tillbehör.
  • Ikelite DS-50 & OLY-TTL-PT Jag tillhör dem som hade en bra blixt innan jag började med digitalfotografering (och innan jag startade Wet Accessories). Istället för byta ut blixten mot en digitalanpassad sådan köpte jag en adapter som tillåter att jag använder min gamla blixt. Jag är mycket nöjd med denna kombination!
  • Epoque ES-150 DSa Mitt senaste tillskott. Alla proffs har två blixtar... ;-) Det kan vara idé att köpa två billigare blixtar istället för en dyrare.
  • Epoque EL-1225 Det var när jag köpte denna jag började få ordning på mitt fotograferande. Den är alltid med; ibland ensam, oftast tillsammns med en blixt och på sistone några gånger tillsammans med båda blixtarna.
  • Athena ATG-027 & Athena ATPF-7 Ganska dyra saker med tanke på att de – liksom – inte gör något . Ärligt talat kan armarna (ATPF-7) utan problem bytas mot ESA-FAS eller ESA-FAL som är mycket billigare. Basplattan/handtagen (ATG-027) däremot är klockrena. Jag använde under lång tid ESA-SSDX till mitt PT-020. Det fungerade, men kändes aldrig riktigt bra. Hanteringen av kameran på land och i vattnet är helt annorlunda med basplattan/handtagen från Athena.
  • Athena OPD-WZ100 (Olympus WCON-07C) Det är vissserligen möjligt att använda vidvinkellinser som Epoque DCL-20 med C-7070WZ men det är inte helt optimalt eftersom kameran i sig har så pass vid vinkel som 27mm. En mycket bättre, och naturligtvis lite dyrare, lösning är att använda Olympus orginal vidvinkelkonverter (för landbruk) och ett sfäriskt objektivfönster (dome port). Denna möjlighet finns inte till andra allt-i-ett-kameror. Vill man använda en "dome" måste man normalt ha en systemkamera.
  • Epoque DML-2 Kan vara lite svår i början, men man lär sig. Jag använder den inte så ofta - kameran har ganska bra makromöjligheter även utan en sådan här lins - men ibland vill man ha det där lilla extra. (I stort sett alla andra kompaktkameror har sämre makrofunktion än 5060/7070 och därmed större nytta av en lins som DML-2.)
Exempel på bilder tagna med lampan EL-1225 som enda belysning.

Exempel på bilder tagna med vidvinkel och sfäriskt objektivfönster.

Athena OPD-WZ100 (Olympus WCON-07C)

Bilderna är tagna utanför Strömstad, och det var inte speciellt bra sikt (mycket partiklar i vattnet).

Exempel på bilder tagna med DML-2 . Även om kameran i sig har bra makro är detta lite "mer".
Alla bilderna är tagna med Olympus C-5060WZ eller C-7070WZ. Du kan se fler av mina undervattensbilder på nätet, och om du vill fråga mig något om min utrsutning går det bra.


Framtida utrustning

Min plan är att jag ska använda min nuvarande utrustning åtminstone hela 2006. Därefter hoppas jag att det ska finnas någon ny, bra, kamera. I dagsläget är enda möjligheten att förbättra utrustningen att ta hela steget upp till en digital systemkamera, och det steget är jag inte riktigt villig att ta. I det stora hela är jag ganska nöjd med min nuvarande utrustning. När jag väl byter vill jag få en tydligt bättre sensor - större dynamiskt omfång och mindre brus (inte högre upplösning) - och naturligtvis ska kameran varra snabbare på alla sätt och vis. Jag tror också att den framtida kameran skall ha bra stöd för RAW.

Undrar du något?

Vi anstränger oss för att svaren på alla dina frågor ska finnas på sajten. Faktum är att svaren på 90% av frågorna vi får står på en av följande sidor:

Börja med att titta där!

Hittar du inte svaren där, eller om något inte verkar stämma, är du naturligtvis välkommen att kontakta oss med dina frågor.

Go To Wet Accessories Home
Copyright © 2004 - 2012 Wet Accessories
"no" design by Optimatika