Varumärken:
10
10
 
MagicFilter
Olympus
   
10
Kategorier:
 
10
GBP USD

Blixt-adaptrer

Detta är produkter för dig som fotograferade under vatten innan digitalkamerorna kom. Kanske hade du en Nikonos eller MotorMarine innan du började med digitalfotografering. Om du har kvar din blixt kan du med hjälp av dessa tillbehör använda den med din nya digitalkamera. Det fungerar naturligtvis lika bra med nyare "TTL" blixtar (eller om du köper en begagnad blixt).

Det som avgör om det fungerar med just din kombination av kamera och blixt är "hastigheten". Blixten måste kunna avge upprepade blixtar med mycket korta intervall.

DA2:an styr den externa blixten genom att härma kamerans interna blixt. Den externa måste då vara minst lika snabb som kamerans interna. Detta fungerar bra med de flesta kompakta/billiga kameror och ett stort urval moderna blixtar.

OLY-TTL-PT styr blixten elektriskt - kameran styr via konverteringselektronik i adaptern - och det är bara Olympus kameror som är aktuella. Det ställer oftast högre krav på blixten, men det är fortfarande ett stort antal av de vanligaste blixtarna som fungerar.

DA-O-N/S

Pris:  900 kr. (Så här beställer du.)

Låter din externa TTL-blixt härma kamerans interna blixt.

 • Fungerar med ett stort urval (om inte alla) kameror! Ett absolut krav är att kameran har en blixt och att undervattenshuset släpper ut ljuset från den.
 • Fungerar bl.a. med de blixtar som angivits i listan längre ner på sidan.

Om du kan tänka dig att endast använda DA-O för att avfyra den externa blixten, men sedan använder den som en manuell blixt, fungerar DA-O med ALLA blixtar som har Nikonos-kontakt (alltså inte bara de som listades).

Finns i två varianter.

Bilden visar närbild/detalj av en DA-O-S.

Användarinstruktioner finns här.

RSU-N/S

Pris: 1 060 kr. (Så här beställer du.)

Remote Slave Unit (RSU)

Variant av av DA-O (ser likadan ut) för avståndsutlösning av utplacerade blixtar t.ex. inne i vrak. Mycket känslig ljus-sensor. Går INTE att abända som en vanlig DA-O.

Finns i varianter för både Nikonos- och Sea&Sea-kontakter:

 • RSU-N (Nikonos)
 • RSU-S (Sea&Sea)

OLY-PT

Pris:  1 700 kr. (Så här beställer du.)

Låter dig använda din Olympus-kamera med "vanliga" TTL-blixtar.

 • Specifikt framtagen för att användas med några olika kameror och undervattenshus från Olympus. Kameran måste ha en blixt-sko (hot shoe) och undervattenshuset måste ha en genomföring för blixt-kontakt (bulk head). Finns i 3 varianter för olika undervattenshus: OLY-PT-N1, OLY-PT-N2 & OLY-PT-E1
 • N1 passar till:
 • N2 passar till:
  • Olympus PT-030
  • Olympus PTE-03
  • Olympus PTE-05
  • Olympus PTE-06
 • E1 passar till:
  • Olympus PTE-01
  • Olympus PTE-02
 • Fungerar bl.a. med de blixtar som angivits i listan längre ner på sidan. Notera att blixten måste ha en kabel med 5-stifts Nikonos-kontakt i den änden som ska monteras mot kameran/undervattenshuset.
 • Består av två delar:
  • Ett litet kretskort som monteras i kamerans blixt-sko. Detta kretskort innehåller elekronik som konverterar från Olympus "TTL" till standard/Nikonos TTL. Det är detta kretskort som syns på bilden.
  • En genomföring för blixt-kontakt av Nikonos-typ. På undervattenshuset sitter det redan en sådan här (nästan i alla fall). Olympus hittade på en egen standard för blixt-kontakter. Förutom att den bara fungerar med Olympus egna blixtar är det många som tycker att konstruktionen inte blev så bra. Du tar av den blixt-kontakt-genomföring som sitter på huset idag och skruvar på den du köper här istället. Den är bättre och är dessutom av standard Nikonos-typ.

Fördelen med OLY-PT över DA-O är att du inte behöver avfyra den interna blixten alls.

Användarinstruktioner finns här.

Denna produkt är en del av Anders personliga utrustning!

Exempel

Notera att exemplen nedan inte motsvarar färdiga/kompletta paket vi säljer. De syftar endast till att visa på olika kombinationsmöjligheter.

Bilden visar:

Detaljer

Kompatibla Blixtar

I generella termer krävs det att blixten stöder TLL (Nikons "ursprungliga" protokoll), och har antingen en Nikonos- eller en Sea&Sea-kontakt. Dessutom måste blixten kunna avfyras upprepade gånger med bara ungerfär 100ms intervall.

Tillverkare Modell
DA2
OLY-TTL-PT
Anmärkning
Epoque ES-150DSa
N
N
 
Epoque ES-230DSAuto
N
N
 
Ikelite DS-50
J
J
*1*
Ikelite DS-125
J
J
 
Inon D-180
N
N
 
Inon D-2000
N
N
 
Inon D-2000W
Y
Y
 
Inon D-2000Wn
Y
Y
 
Inon D-2000S
N
N
 
Inon Z-22
J
J
 
Inon Z-220
J
J
 
Inon Z-220F
J
J
 
Inon Z-220S
J
J
 
Inon Z-240
?
?
 
Nikon SB-105
J
N
*3*
Sea&Sea YS-50TTL/N
J
J
 
Sea&Sea YS-50TTL/S (äldre)
J
N
Serienummer som börjar på 88. *2*
Sea&Sea YS-50TTL/S (nyare)
J
J
Serienummer som börjar 94.
Sea&Sea YS-60TTL/N
J
J
 
Sea&Sea YS-60TTL/S
J
J
*2*
Sea&Sea YS-90TTL Duo
J
J
 
Sea&Sea YS-90DX
J
J
 
Sea&Sea YS-90AUTO
J
J
 
Sea&Sea YS-120TTL Duo
J
J
 
Sea&Sea YS-120TTL/C
N
N
 
Sea&Sea YS-350TTL PRO
J
J
 
 • *1* Inte alla. Måste ha IGBT-kretsen. Fråga Ikelite.
 • *2* Ett litet antal äldre blixtar av typen YS-50/S och YS-60/S har ett problem med hur adaptern (endast DA2) strömförsörjs (den får ström från blixten). Problemet är sällsynt, och lösningen är enkel om än lite hemligt. OM du skulle råka ha en av blixtarna som berörs startar du blixten med följande procedur: Sätt på blixten, vänta 5s, stäng av, vänta 2s, och sätt på igen. Därefter fungerar blixten som vanligt tills du stänger av den i mer än 1min. Notera att det bara är ett fåtal YS-50/S och YS-60/S som kräver denna manöver.
 • *3* SB-105 är lite av ett gränsfall. Den fungerar inte med elektriskt kopplade blixtar (då går det för snabbt) men med DA2 och de flesta kompaktkameror går det bra. Efterhand som nyare kameror blir snabbare kommer SB-105 inte att fungera med DA2 heller (min gissning).

Fråga om du är osäker, eller om din blixt inte finns med i tabellen!

Bruksanvisningar

Förutom vad som står i bruksanvisnimngrna vill vi påpeka att du INTE kan använda silikon fett på o-ringarna (NBR) till DA2 eller OLY-TTL-PT. Det går bra med i stort sett vilket fett som helst bara det inte innehåller silikon.

Vid problem (med OLY-TTL-PT) kontrollera följande...

 1. Blixten skall avfyra 2 gånger; en svag för-blixt för att mäta, och en stark huvud-blixt för att exponera bilden. Ställ in kameran på M och välj en lång slutartid (t.ex. 2s). Sätt kamerans blixtinställningar på "Slow" (inte Auto, On eller Off) och "Slow2" (inte Slow1). I detta läge skall blixten avfyras 2 gånger med 2s mellanrum (slutartiden du ställde in) och den första blixten skall inte vara full styrka.
 2. Har du möjlighet att prova med en annan blixt och annan kabel så gör det. Kablarna ställer ibland till med problem. Kontrollera att alla ledarna i kabeln har "kontakt" från ena änden till andra.
 3. Gör "total firmware reset" på kameran med adaptern monterad. Läs i din bruksanvisning hur man gör. I min tror jag det står något i stil med:
  1. Se till att du har ett färskt batteri i kameran
  2. Sätt på kameran
  3. Öppna luckan till minneskortet
  4. Tryck på knapparna "OK" och "Display" samtidsigt i 3-5s.
  5. En ny meny kommer upp på skärmen, Välj: Camera > Reset > OK

Undrar du något?

Vi anstränger oss för att svaren på alla dina frågor ska finnas på sajten. Faktum är att svaren på 90% av frågorna vi får står på en av följande sidor:

Börja med att titta där!

Hittar du inte svaren där, eller om något inte verkar stämma, är du naturligtvis välkommen att kontakta oss med dina frågor.

Go To Wet Accessories Home
 
 

Informationen på denna sida är korrekt så vitt vi vet. Mått och specifikationer är tillverkarens uppgifter.

Om något är oklart eller felaktigt ber vi dig kontakta oss.

 
 
Copyright © 2004 - 2012 Wet Accessories
"no" design by Optimatika