Varumärken:
10
10
 
MagicFilter
Olympus
   
10
Kategorier:
 
10
GBP USD

Tor Carlson

Jag började dyka 1987 och införskaffade mig en NikonosV rätt snabbt. Till denna köpte jag en SB102 blixt under en resa i Söderhavet.

Denna uppsättning använde jag ca 5 år tills jag lyckades dränka både blixt och kamera. Jag gav dock inte upp utan införskaffade mig en NikonosIV istället. Ingen TTL utan helt manuell. Till denna kamera använde jag 2 DYFO-blixtar (SL32) och diverse mellanringar (1,5:1; 1:1; 1:2; 1:3) och vidvinkellins (16 mm). All fotografering gjordes manuellt och detta fungerade rätt bra tycker jag. Dock var det jobbigt med att man inte fick reda på om bilderna blev bra förrän man kom hem och framkallade dem. Lite sent att rätta till det eventuella fel…..

Därför…

Gick jag över till digitalfotografering i augusti 2005 och det är fantastiskt kul!

Nuvarande utrustning

På land

Nikon D70. Det var tänkt att jag skulle använda denna kamera under vattnet också men jag blev avskräckt av storleken på huset. Jag ville ha ett lite smidigare system. Det är dock möjligt att om jag inte blir nöjd med min UW kamera (se nedan) så kan jag alltid gå över till denna. Det är en fantastisk kamera!

UW

Olympus C-770 UZ

En 4 Mpix kamera med möjlighet att videofilma. Den långa zoomen (370 mm) har man ingen nytta av under vattnet men videon har visat sig vara mycket rolig. Jag är fortfarande i nybörjarstadiet och svär rätt mycket åt kameran men jag har nog nytta av alla år med manuell fotografering.

Olympus orginalhus PT-022

Det verkar vara robust och bra. Dessutom har Olympus, smart av dem, gängor direkt på huset vilket underlättar användandet av extralinser. Jag kan absolut rekommendera Olympushusen!

Blixten Epoque ES 150

En slavblixt som ”triggas” av kamerans interna blixt genom en fiberoptisk kabel. Detta funkar bra sedan jag fäst kabeln framför den interna blixten genom att borra hål och skruva fast den i diffuserhållaren på huset.

Videolampa EL-1225

Jag använder även vår lampa EL-1225. Ett måste har jag märkt för både fokusering vid stillbilder och till videofotograferandet. Den är ett enormt bra hjälpmedel under vatten. Den funkar alldeles utmärkt trots att den inte är extremt stark (max 25 W) och plockar fram färgerna bra! Jag har inte provat med färgkorrigeringsfiltret ännu men det skall jag göra. Varmare färger under vatten är bra tycker jag!

Epoques DCL-20

Vidvinkellins. Denna lins skruvas fast utanpå Olympushuset och konverterar kamerans mycket måttliga 38 mm till ca 22 mm. Ett måste under vattnet där det är viktigt att minimera mängden vatten mellan dig själv och objektet. Jag är mycket nöjd med min vidvinkel. Den känns riktigt gedigen. Framför allt kanske eftersom jag har haft vidvinkel i så många år innan.

Epoques DML-2

Macrolins. Denna lins är jag inte kompis med ännu. Jag har problem med fokus. Detta är garanterat en fråga om att hitta rätt inställningar på kameran. Jag kommer att återkomma med tips och annat när jag känner att jag kan den.

Framtida utrustning

Jag funderar på att ta med min DYFO SL32 (slavblixten) på nästa dyk. Här talar vi kräm!

Mina tips till nybörjare i uwdigitalfotovärlden

Ja jag är ju själv nybörjare men några saker har jag lärt mig (och en del saker är giltiga oberoende av kamera).

  • Träna en sak i sänder. Det blir lätt förvirrat annars.
  • Ha så lite vatten mellan dig och objektet som möjligt. Framför allt viktigt i våra partikelrika vatten.
  • Ha så mycket förbestämt innan du går ned. På min kamera finns det något som heter MyModes (4 stycken). Här kan jag förbestämma i princip alla inställningar och så kan jag komma åt dem med en knapptryckning. Ett läge för vidvinkel, ett för makro, ett för valhajar osv.
  • Autofokus kan driva en till vansinne. Ta med ljus ner! Vilket ljus som helst duger men bäst är en lampa med rätt färgtemperatur som Epoques EL-1225.
  • Träna avvägning! Om man kan ligga helt still och kontrollerat i vattnet blir allt så mycket enklare (från fotande till luftförbrukning).

Undrar du något?

Vi anstränger oss för att svaren på alla dina frågor ska finnas på sajten. Faktum är att svaren på 90% av frågorna vi får står på en av följande sidor:

Börja med att titta där!

Hittar du inte svaren där, eller om något inte verkar stämma, är du naturligtvis välkommen att kontakta oss med dina frågor.

Go To Wet Accessories Home
Copyright © 2004 - 2012 Wet Accessories
"no" design by Optimatika